NIEUWS

Energie besparen – hoe doe je dat als ondernemer?

Per 1 januari 2023 moet elk kantoorgebouw minimaal energielabel C hebben. Dit betekent een primair fossiel energiegebruik van maximaal 225 kWh per mper jaar. Voldoet het gebouw dan niet aan de eisen, dan mag u het per 1 januari 2023 niet meer als kantoor gebruiken, tenzij u bij de uitzonderingen hoort. In dit artikel lichten wij uit wat u kan doen om een lager energielabel te krijgen.

duurzaam ondernemen energie besparen

Energieverbruik berekenen

Voordat je begint met het energieverbruik te verminderen, is het van belang om eerst in kaart te brengen hoeveel u als onderneming verbruikt. Hier kan de duurzame innovatiescan van Power-ED bij helpen. Wij berekenen het energieverbruik en CO2-uitstoot voor uw bedrijf.

Zeven tips om als ondernemer energieverbruik te verminderen

Tip #1: Gebruik LED lampen – De meest zuinige LED lampen verbruiken tot 90% minder energie dan een gloeilamp met een gelijke lichtopbrengst. Daarnaast hebben LED lampen ook een langere levensduur. Een goede LED lamp kan wel tot 50.000 branduren meegaan!

Tip #2 – Verminder sluipgebruik – Sommige apparaten gebruiken ook energie terwijl ze op stand-by of ‘uit’ staan. Heeft een apparaat een uitknop? Gebruik deze dan in plaats van de stand-by knop. Je kan ook de stekker eruit trekken als je het apparaat een tijdje niet gebruikt. Een goede tip is ook om een stekkerdoos te gebruiken met een aan- en uit knop. Zo kun je met één knop alle verbonden elektrische apparaten uitzetten.

Tip #3: Maak gebruik van een slim lampensysteem – Het gebruik van een slim lampensysteem zorgt ervoor dat lampen automatisch uitgaan als er niemand gebruik van maakt. Zo bespaar je energie en hoef je zelf niet na te denken over het uitzetten van je lichten.

Tip #4: Fiets naar je werk SCAB Accountants, één van onze klanten heeft na het afnemen van onze CO2-footprint een ‘fiets naar je werk-dag’ georganizeerd. Zo lichten zij het belang uit van fietsen, wat bijdraagt aan een duurzamere bedrijfsvoering én een betere gezondheid.  

Tip #5: Gebruik elektrisch vervoer –  Met toenemende maten kan je als bedrijf gebruik maken van de ‘sharing economy’. Zo hoef je zelf geen elektrische auto in bezit te hebben om er een te gebruiken. Een voorbeeld hiervan is Amber. Je kan natuurlijk zelf ook een elektrische auto aanschaffen, waarvoor we je verwijzen naar de Subsidieregeling Emissieloze Bedrijfsauto’s (SEBA).

Tip #6: Recycle producten Jess Design, één van onze klanten, heeft een geheel nieuwe recyclebare productlijn gemaakt. Zo dragen zij bij aan het hergebruik van materiaal en een verminderde uitstoot. Natuurlijk is het ook aangeraden om je afval te scheiden.

Tip #7: Maak gebruik van licht gewicht zonnepanelen – Licht gewicht zonnepanelen, zoals van Solarge, stoten tot een kwart minder CO2 uit en zijn 100% recyclebaar. Dit draagt erg bij aan een vermindering van het energieverbruik.

Blijf op de hoogte van ontwikkelingen!

Hopelijk hebben we je wat informatie kunnen bijbrengen over hoe je je energieverbruik als ondernemer kan verminderen. Er zijn meerdere kansen, die ook worden gesteund door trends zoals de ‘sharing economy’. Het is belangrijk om hier van op de hoogte te blijven, want nieuwe wetgeving gerelateerd met duurzaamheid en energieverbruik loert!

Bent u ready voor take-off?

Bel, mail of app ons voor een vrijblijvend gesprek.