SUCCESVERHALEN

CO2-uitstoot compenseren bij een biologische kwekerij: het kan!

Op 16 december heeft Podotherapie van der Kaa een regionale CO2-deal gesloten met biologische kwekerij Natuurlijk Tomaatboerderijwinkel Natuurlijk Henriëtte uit Dongen. De biologische kwekerij legt door middel van bodemkoolstof CO2 vast voor van der Kaa. Hierdoor kan men op regionaal niveau CO2-uitstoot compenseren. In verband met de coronabeperkingen is in een videocall, in bijzijn van Rabobank Tilburg en Power-ED, de deal ondertekend.

CO2 uitstoot compenseren bij een biologische kwekerij: het kan! Podotherapie. Podotherapie van der Kaa werkt namelijk samen met Natuurlijk Tomaat / boerderijwinkel Natuurlijk Henriëtte.
Eigenaren Alfons & Henriëtte van den Hoek – Natuurlijk Tomaat / boerderijwinkel Natuurlijk Henriëtte

Een bekend gezicht

Eerder dit jaar nam Podotherapie van der Kaa deel aan een Rabobank-traject gericht op duurzaam ondernemen. Het traject is door Power-ED begeleid. Dit traject leidde voor van der Kaa tot actie om de CO2-uitstoot van het vervoer vanuit 6 vestigingen te compenseren.

Directeur Joseph van der Voorn: “We zijn ons nu bewust van onze CO2-uitstoot en willen onze maatschappelijke verantwoordelijkheid nemen. We maken ons vervoer CO2-neutraal door over te schakelen op elektrisch vervoer. We hadden al een hybride auto, inmiddels rijden er twee elektrische auto’s en de derde is besteld. Omschakelen doe je niet van de ene op de andere dag, daarom compenseren we in de tussentijd onze restuitstoot. En dat doen we niet ver weg, maar in eigen regio. Daarmee geven we op meerdere vlakken invulling aan ons MVO beleid”.

Van product naar dienst

Biologische kwekerij Natuurlijk Tomaat is enkele jaren geleden omgeschakeld naar een biologische bedrijfsvoering en verkoopt in boerderijwinkel Natuurlijk Henriëtte eigen geteelde producten. Daardoor is een perceel van 4 hectare niet meer nodig voor uitbreiding van nieuwe kassen. Biologische kweker Alfons van den Hoek: ‘doordat we de producten rechtstreeks verkopen, realiseren wij een grotere marge. De tussenhandel is er namelijk uit. Daardoor kunnen wij kleinschalig blijven en de grond inzetten voor een voedselbos, een mobiele kippenstal (kipcaravan) en permacultuur”. Henriëtte van den Hoek: “onze klanten zijn bewuste consumenten, zij houden van eerlijke producten. Naast klanten die onze producten kopen, hebben we voortaan ook een klant die een dienst van ons afneemt.’

Power-ED brengt organisaties samen

Power-ED: “Wij helpen bedrijven om duurzaam ondernemen concreet te maken. De Europese Unie wil dat Europa in 2050 volledig klimaatneutraal is en heeft eerder deze maand de reductiedoelstelling voor 2030 opgeschroefd. Heldere doelstellingen, maar hoe kun je als ondernemer hieraan je bijdrage leveren?

We kenden de ambities van onze klanten en hebben ze aan elkaar gekoppeld. We ondersteunden hen in de vertaalslag en hebben berekeningen gemaakt om enerzijds voor van der Kaa de uitstoot (CO2 footprint) te bepalen. En anderzijds om voor Natuurlijk Tomaat – Natuurlijk Henriëtte de vastlegging van bodemkoolstof (CO2-compensatie) te bepalen. Het betreft vrijwillige compensatie en het is mooi om te zien hoe bedrijven elkaar dicht bij huis verder kunnen helpen om Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) concreet te maken.”

De Rabobank blikt terug op het samenkomen van Natuurlijk Tomaat en Podotherapie van der Kaa

“De MVO scan van Power-ED raad ik zeker aan bij andere ondernemers. De scan helpt je om door een andere bril naar je bedrijf te kijken. Daarmee kom je tot nieuwe inzichten.”

Coen Oostelbos

Oostelbos Installatietechniek

“Vanaf het begin lekker pragmatisch! Power-ED hielp ons in eenvoudige taal en liet via eenvoudige stappen zien wat wij als bedrijf kunnen bijdragen. Daar kunnen we mee uit de voeten. Behalve inzicht in je eigen kunnen zijn wij ons ook meer bewust geworden van onze omgeving. Als drukke MKB-er ben je daar meestal niet zo mee bezig.”

Joseph van der Voorn

Podotherapie van der Kaa

“Bij de methode van Power-ED worden alle medewerkers uit je bedrijf betrokken. Zo ontstaat er een positieve saamhorigheid en kun je als bedrijf een stevig begin maken richting MVO.”

Yasser Chahed

Rabobank Tilburg en omstreken

Case study

Concrete voorbeelden vanuit de praktijk.

Bent u ready voor take-off?

Bel, mail of app ons voor een vrijblijvend gesprek.