SUCCESVERHALEN

Van SDG’s naar waterbesparende douchekop

Oostelbos installatietechniek is van oudsher een loodgietersbedrijf in Tilburg. In de loop der jaren zijn de diensten echter uitgebreid naar het leggen van zonnepanelen en plaatsen van warmtepompen. Eigenaar Coen Oostelbos is de derde generatie werkzaam in dit familiebedrijf, dat al sinds 1934 bestaat. Begin februari is Coen geïnterviewd door de redactie van ‘Make it in Tilburg’. De reden? De duurzame innovatiescan die wij voor zijn bedrijf mochten uitvoeren!

Coen Oostelbos - eigenaar Oostelbos installatietechniek
Eigenaar Coen Oostelbos voor een muurschildering met zijn voorgaande generaties.

Samenwerken met de Rabobank

De samenwerking tussen Power-ED en Oostelbos installatietechniek is tot stand gekomen met behulp van de Rabobank. Accountmanager Paul Peeters heeft ons met elkaar in contact gebracht.

Paul Peeters: “MVO is geen luxe, maar hoort het onderdeel te zijn van elk bedrijf. De wereld staat voor meerdere grote opgaven: energietransitie (klimaat), milieu transitie (stikstof) en materiële transitie (circulaire economie). Veel MKB bedrijven willen hierin meedenken en hebben de behoefte om te verduurzamen. Maar waar en hoe begin je? Vanuit deze gedachten heb ik Oostelbos installatietechniek in contact gebracht met Power-ED.”

De duurzame innovatiescan en haar resultaten

Het bedrijf was zelf aan het kijken wat er intern verbeterd kon worden. Een belangrijk speerpunt was de verspilling. Zo was men al overgestapt van plastic bekertjes naar afwasbare bekers. Een initiatief wat wij alleen maar konden aanmoedigen en waar wij op voort konden bouwen.

Om dit te ondersteunen is er een bedrijfsscan afgenomen. De scan richt zich op vier punten; de vier B’s (bewustwording, betrokkenheid, businessmodel en beleid). Onder betrokkenheid valt onder andere het betrekken van het personeel. Er is daarom een enquête afgenomen onder alle medewerkers. Het is namelijk van belang om te weten of alle lagen in de organisatie maatschappelijke initiatieven op dezelfde manier ervaren.

Deze eenvoudige stappen brengen in kaart wat je als bedrijf kunt veranderen en bijdragen. Het is niet vaag, maar juist concreet en tastbaar. Zo konden wij Coen van meerdere tips voorzien.

Coen: “Vanuit de nieuwe inzichten zijn er meteen stappen ondernomen. Zo is ons proces geautomatiseerd en werken alle monteurs met tablets i.p.v. papieren werkbonnen. Uit de duurzame innovatiescan kwamen nog twee tips waarmee ik aan de slag wil; het monteren van waterbesparende kranen bij onze klanten en het verduurzamen van ons wagenpark.”

SDG 6: Schoon drinkwater en goede sanitaire voorzieningen

Een ander belangrijke ontwikkeling uit de samenwerking is dat Oostelbos installatietechniek een MVO doel heeft geadopteerd. Samen met het personeel hebben zij de 17 SDG’s doorgenomen. Gezamenlijk kwamen ze tot het besluit om één pijler op te nemen in hun MVO beleid en te zoeken naar een organisatie die daarin ondersteunt. Dit betreft SDG nummer 6: schoon drinkwater en goede sanitaire voorzieningen.

Vanuit deze gedachten is het bedrijf donateur geworden van de stichting “Water for Life”. Een stichting die vers drinkwater en sanitair verzorgt voor mensen in ontwikkelingslanden. De adaptie bestaat uit een jaarlijkse financiële bijdrage aan de stichting.

Tip vanuit Tilburg

Coen: “De Power-ED scan raad ik zeker aan bij andere ondernemers. Geholpen door de scan kijk je door een andere bril naar je bedrijf. Daarmee kom je tot nieuwe inzichten.”

Bron: ‘Make it in Tilburg’

“De MVO scan van Power-ED raad ik zeker aan bij andere ondernemers. De scan helpt je om door een andere bril naar je bedrijf te kijken. Daarmee kom je tot nieuwe inzichten.”

Coen Oostelbos

Oostelbos Installatietechniek

“Vanaf het begin lekker pragmatisch! Power-ED hielp ons in eenvoudige taal en liet via eenvoudige stappen zien wat wij als bedrijf kunnen bijdragen. Daar kunnen we mee uit de voeten. Behalve inzicht in je eigen kunnen zijn wij ons ook meer bewust geworden van onze omgeving. Als drukke MKB-er ben je daar meestal niet zo mee bezig.”

Joseph van der Voorn

Podotherapie van der Kaa

“Bij de methode van Power-ED worden alle medewerkers uit je bedrijf betrokken. Zo ontstaat er een positieve saamhorigheid en kun je als bedrijf een stevig begin maken richting MVO.”

Yasser Chahed

Rabobank Tilburg en omstreken

Case study

Concrete voorbeelden vanuit de praktijk.

Bent u ready voor take-off?

Bel, mail of app ons voor een vrijblijvend gesprek.